Jump to content

Custom Search

Photo
- - - - -

2015 Edge Sport Code P0344


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 OFFLINE   axeman_87

axeman_87

    New Edge Member

  • Edge Member
  • 7 posts
  • Region:Canada British Columbia
  • Location:Fort St John
  • Edge's Year:2015

Posted 06 October 2018 - 02:17 PM

Hey had this car for two years now. no issues. about 6 months ago this code came up. i cleared it and now it came back again, but only stayed on for half the day, this one cleared too. should i be worried or anything to check out? 

 

P0344 FORD - Camshaft Position Sensor 'A' Circuit Intermittent Bank 1 or Single Sensor

 









Lose this advertisement by becoming a member. Click here to create a free account.


#2 OFFLINE   CARR142

CARR142

    New Edge Member

  • Edge Member
  • 153 posts
  • Region:Decline
  • Location:CHERRY HILL, NEW JERSEY
  • Edge's Year:Decline

Posted 06 October 2018 - 06:07 PM

axeman_87, are you using 5-20w or 5-30w oil? 5-30 is recommended. 5-20w is used for CAFE results.

#3 OFFLINE   akirby

akirby

    Ford Edge Legal Resident

  • Moderator
  • 11,102 posts

Posted 06 October 2018 - 07:07 PM

5W-20 is not used by Ford or recommended for the 2.7L Engine.
  • WWWPerfA_ZN0W likes this

#4 OFFLINE   axeman_87

axeman_87

    New Edge Member

  • Edge Member
  • 7 posts
  • Region:Canada British Columbia
  • Location:Fort St John
  • Edge's Year:2015

Posted 11 October 2018 - 09:18 AM

I'm using Pennzoil full synthetic 5W30. Oil changes done by Jiffy Lube.
The light and code came on again this morning. Cleared as well.

#5 OFFLINE   WWWPerfA_ZN0W

WWWPerfA_ZN0W

    Ford Edge Legal Resident

  • Edge Platinum Member
  • 9,217 posts
  • Region:U.S. Northeast
  • Location:Maryland
  • Edge's Year:Decline

Posted 11 October 2018 - 09:52 AM

Have you checked associated wiring to make sure nothing is loose, dirty, or has bent/pushedin pins?  Just clearing codes is a quickie thing, but not if the codes keep returning.



#6 OFFLINE   axeman_87

axeman_87

    New Edge Member

  • Edge Member
  • 7 posts
  • Region:Canada British Columbia
  • Location:Fort St John
  • Edge's Year:2015

Posted 11 October 2018 - 02:02 PM

I'm not even sure where to look for this sensor, it's all wiring and stuff jammed under there. Could someone point out where it is? I'll check the connections then will see if the code comes back again.



#7 OFFLINE   WWWPerfA_ZN0W

WWWPerfA_ZN0W

    Ford Edge Legal Resident

  • Edge Platinum Member
  • 9,217 posts
  • Region:U.S. Northeast
  • Location:Maryland
  • Edge's Year:Decline

Posted 12 October 2018 - 06:48 AM

Not sure which exact sensor on Bank 1 this code refers to, but probably the intake since it is the "A" sensor?  Bank 1 is referred to as LH (lefthand), Bank2 is referred to as RH (righthand).

 

Basically you have to remove the appearance cover to get to these sensors.  (For the sensors on Bank 2 you would in addition need to remove the air cleaner outlet and CAC pipe on that side, a bit more involved.)  The intake and exhaust sensors are right next to each other.

 

LH (left­hand) Camshaft Position (CMP) Sensors

Remove the nut next to the oil fill cap. Torque: 42 lb.in (4.8 Nm) Remove the bolt at the rear of the appearance cover (next to firewall) and remove the engine appearance cover. Torque: 93 lb.in (10.5 Nm)

2015 Edge R&R LH Camshaft Position Sensors
 

Remember to oil the sensor O-Rings before reinstalling. 5W30 engine oil.

 

https://parts.ford.c...ition-7871083-1


Edited by WWWPerfA_ZN0W, 12 October 2018 - 07:00 AM.


#8 OFFLINE   axeman_87

axeman_87

    New Edge Member

  • Edge Member
  • 7 posts
  • Region:Canada British Columbia
  • Location:Fort St John
  • Edge's Year:2015

Posted 14 October 2018 - 12:10 PM

Awesome thanks I'll check that out today!




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users