Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'tss'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Ford Edge Forum
    • Welcome Forum!
    • Forum Help & Site Suggestions
  • Ford Edge Social Forum
    • Lounge
    • Articles, News & Reviews
    • Buying, Leasing & Ordering
    • Dealership & Vendor Experiences
    • Competing Crossovers & Vehicles
    • Facebook Pages
    • Multimedia
    • Owner Impressions
    • Super News Ticker
  • Ford Edge Lincoln MKX Modification and Technical Discussion
    • Accessories & Modifications
    • Ford Edge & MKX Member Builds
    • Alarms, Keyless Entry, Locks & Remote Start
    • Appearance - Detailing, Wash & Wax
    • Audio, Backup, Navigation & SYNC
    • Brakes, Chassis & Suspension
    • Cargo, Hauling, Roof Racks & Towing
    • Exterior & Body
    • Glass, Lenses, Lighting, Mirrors, Sunroof (BAMR), Wipers
    • Interior, A.C., Heat, Interior Trim
    • Recalls, TSBs & Warranty
    • Wheels & Tires
    • Ford Sync Specific Forum
  • Ford Edge & Lincoln MKX: Powertrain
    • 3.5L and 3.7L
    • EcoBoost
    • Edge RS
    • Edge ST
    • All Wheel Drive (AWD)
    • Transaxle (FWD)
  • Ford Edge, MKX Nautilus Model Year Specific
    • 2015+ Edge & MKX Generation II
    • 2007-2014 Edge & MKX Generation I
  • Classifieds
    • Classifieds
  • Test Forum
    • TEST FORUM
  • Ford Edge & Lincoln MKX: Interior
  • Ford Edge & Lincoln MKX: Recalls, TSBs & Warranty

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Found 3 results

  1. Hi all, My wife's '08 Edge SEL FWD seems to have the common issue of the OSS sensor going out. We were on a trip this past weekend and it went into limp mode with the associated dash lights(wrench, odo error, etc...). Let the car sit over night and made it most of the way home the following day without incident(about 350 miles). It did trip one more time but a shut down/start up fixed it for long enough to make the remaining portion of the trip. Upon arriving at home I was able to pull a P0720(Output Speed Sensor Circuit) code from the car. Today I went and purchased the OSS sensor before doing a little more research. Looking here http://www.justanswer.com/ford/58rly-change-output-speed-sonsor-08-ford-edge-awd.html it appears this is an internal sensor requiring draining and pulling the transmission pan. Since all this is involved I assume you'd want to replace at minimum the TSS sensor and trans filter as well? Can anyone verify for me? It looks like the TR sensor has to removed as well but I can't find the part number on it. Would it be recommended to replace this as well? If any shade tree/back yard mechanics have any info on this job I'd really appreciate it. I'm comfortable on most things in cars but transmissions are one area I never like to touch. It appears from these write ups that a lot of unnecessary items are removed. Seems to me that these items could be swapped by just draining the fluid and removing the cover? Am I missing something here that warrants all the other portions of this fix? Thanks in advance for any assistance.
  2. The 6F50 has some rather problematic Turbine Shaft Speed and Output Shaft Speed sensors. The symptoms are described in the video and what to do when you have a total failure of the the sensors. There will be no prewarning lights. However the transmission will demonstrate symptoms that will tell you of the pending failure. If your 2007 through 2010 has more than 60K miles on it you are in the area of failure from that point on. Here is the video.
×