Jump to content
Hum099

Side Sensors

Recommended Posts

I have had my 2015 Ford Edge Sport since the end of May and I just started getting the sensors activating when I pull up to a stop sign. There is nothing within 10 feet on either side. The 2 center sensors on both sides are lit up red. Any one else having issues with the sensors.

Share this post


Link to post
Share on other sites

We are having the exact same problem. I took it into the dealership and they were not able to duplicate the problem. I asked if I could take a video of the issue and that would not survive for them to officially do anything about it. I was told I had to bring it in when it was acting up and have them look at it. This is a very difficult thing to do.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. I think the sensitivity of these sensors can be adjusted. Take a look in the manual

 

2. Is it the same stop sign? Or every intersection / stop sign. I have the same thing happen but only at a certain stop sign in my neighborhood. Something must be throwing it off.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My side sensors seem to go nuts when there's a tractor trailer nearby. It is (of course) not consistent. I think it might have to do with the flat sides of the trailer that get extended by those side skirts that they're using to decrease drag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I experience something like that on particular stop sign on my street maybe 2-3 times a week. Right side turns red for no obvious reason.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I experience something like that on particular stop sign on my street maybe 2-3 times a week. Right side turns red for no obvious reason.

 

Ghosts

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ghosts

I afraid no ghosts! Especially with ectoplasmatic side detectors on my Edge :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. I think the sensitivity of these sensors can be adjusted. Take a look in the manual...

Couldn't find; any idea where in the manual?

Share this post


Link to post
Share on other sites

The right side sensors go off on mine at 2 stop signs near my house and usually when the car is cold.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had this happen to me with my 09 MKX in reverse. I was able to trace it to a wet surface (just after a rain).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had this happen to me with my 09 MKX in reverse. I was able to trace it to a wet surface (just after a rain).

 

This makes sense. Because the spot I always seem to get a false reading is where water accumulates. Forms a nice puddle by the stop sign.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My sensors are driving me crazy. On a 6 mile stretch of intercity driving my

sensors go off at least 6-8 times. Other cars, light poles, signage and other things seems

to be setting the red and yellow sensors off. It's a pain in the ass when you are on the phone and pull up to an intersection and have this sh&@ go off. My wife's 2015 Lexus never does this.

Just another item on this vehicle that just doesn't work like it should. Like the cooled seats. Like the water sensing windshield wipers. I could go on....

Share this post


Link to post
Share on other sites

My sensors are driving me crazy. On a 6 mile stretch of intercity driving my

sensors go off at least 6-8 times. Other cars, light poles, signage and other things seems

to be setting the red and yellow sensors off. It's a pain in the ass when you are on the phone and pull up to an intersection and have this sh&@ go off. My wife's 2015 Lexus never does this.

Just another item on this vehicle that just doesn't work like it should. Like the cooled seats. Like the water sensing windshield wipers. I could go on....

Seems like you have a repeatable scenario. I would go back to service and have them check this out. I have only very sporadically had a false on mine, so it's not the design I would think.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Like the water sensing windshield wipers.

Have zero issues with them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My sensors are driving me crazy. On a 6 mile stretch of intercity driving my

sensors go off at least 6-8 times. Other cars, light poles, signage and other things seems

to be setting the red and yellow sensors off. It's a pain in the ass when you are on the phone and pull up to an intersection and have this sh&@ go off. My wife's 2015 Lexus never does this.

Just another item on this vehicle that just doesn't work like it should. Like the cooled seats. Like the water sensing windshield wipers. I could go on....

If you are getting the warnings at longer distances than specified in the manual, you should get them checked by you dealer. Perhaps a reprogram might be needed.

 

 

When you shift to drive (D) or any other forward gear, for example, low (L), sport (S) or any forward gear in manual transmission, the side sensing system provides audible and visual distance indication when your vehicle is moving at 12 km/h or below and obstacles are detected within 30 cm, or when obstacles are detected within 30–60 cm and are inside the driving path of your vehicle. When you stop your vehicle the audible warning stops after 2 seconds and the visual distance indication stops after 4 seconds.

Edited by omar302

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you. I plan to have them reprogrammed if possible when I have the seat cooling and paint issues taken care of. Thanks again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×