Jump to content
BMB

Locks stopped working

Recommended Posts

I have a 2010 Edge SE 2WD. All of a sudden the driver’s side front door lock is the only one that works properly with both the key fob and the switch on the door. The passenger side front only works manually and does not respond to the fob nor the door switch. The two back doors seem to work off and on when they feel like it. I replaced the 20A mini fuse just to rule it out but it didn’t work. Any idea what’s going on? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the quick reply. I’ve never replaced the fob battery. Since the interior door lock switches aren’t locking the doors either I didn’t think it was a fob issue, of course I could be wrong. The car battery is less than a year old.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest BMB

I changed the key fob battery but it did not help. Any ideas???

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Tucker

It wouldn't be the fob battery if the interior switches had the same result. Go up to the doors that aren't locking. Can you hear the locks/motors engaging or trying to engage. Try pushing the lock plungers down manually and using the fob to unlock. I doubt all 3 motors would fail all at the same time so It has to be something simple, such as a wire or secondary fuse. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

There is no engagement on the passenger front side. The two back door locks engage and work sometimes, but not at all on other occasions.

 

I changed the only fuse associated with the locks, and the key fob battery since it was easy. I don’t think there is a relay for the door locks but correct me if I’m wrong.

 

I’m afraid it might be the body control module or a bad wire somewhere. A bad wire would be simple if I can find it and don’t have to tear the interior apart. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would guess BCM also at this point especially since it's happening on 3 different doors intermittently.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any idea where the BCM is located on a 2010 Edge?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not sure but I would try disconnecting the battery cable for a few minutes first to reset it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/22/2019 at 1:36 PM, BMB said:

I have a 2010 Edge SE 2WD. All of a sudden the driver’s side front door lock is the only one that works properly with both the key fob and the switch on the door. The passenger side front only works manually and does not respond to the fob nor the door switch. The two back doors seem to work off and on when they feel like it. I replaced the 20A mini fuse just to rule it out but it didn’t work. Any idea what’s going on? 

I have a 2019 ST purchased in November.  When new I would have intermittent problems with the touch switch for locking/unlocking on the 2 rear doors.  After a few weeks it went away.  Today I am now experiencing the issue BMB had.  The only door switch working is the driver door for locking/unlocking.  Key fob locks and unlocks, interior switch works, and the keypad on the door panel all work.  Any suggestions?

 

Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bill

My 2013 Ford Edge locks to not lock. It first started when the remote stopped working. Now the locks... unlock when trying to use the door lock in the car...to lock up. Anyone have a clue as to what to do?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Scott Iowa

I am looking for a solution to a similar issue on my 2007 MKX.  None of the doors react to the key fob.  You can hear the fob trying to engage the actuators but they do not unlock.  I am going to try replacing the key fob battery.  I am thinking in the past there was a way to fix this by disconnecting the battery for 15 mins or so and then reconnecting.  Once reconnected there were some pedal or key turn sequences we used to clear and it worked.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Scott Iowa

Also on my 07 MKX, the buttons inside the unit do not work either. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest BMB

OP here. Both the oil pump and brake master cylinder went out within a day or two of each other, before the lock issue was resolved. I travel a lot for work and just couldn’t rely on it anymore so I gave up and traded it in. Sorry I couldn’t find and post a solution. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest BMB

OP here. Both the oil pump and brake master cylinder went out within a day or two of each other, before the lock issue was resolved. I travel a lot for work and just couldn’t rely on it anymore so I gave up and traded it in. Sorry I couldn’t find and post a solution. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×