Jump to content

vtchopperdude

Edge Member
  • Content Count

    27
  • Joined

  • Last visited

About vtchopperdude

  • Rank
    New Member

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. vtchopperdude

    2011-2014 Ford Edge/MKX factory black floor mats

    Thank you!!
  2. Ford Edge factory floor mats out of my 2013 Edge. Will fit 11-14 Ford Edge models and 11-15 Lincoln MKX models. We have the heavy duty rubber mats in the car and never use these. This is the full set in black carpet. Excellent condition, no stains, rips, or tears. $60 OBO. Local pickup only. No shipping.
  3. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    For anyone who has this problem in the future, here are the part numbers they replaced: DT4Z19980H: HVAC control module DG1Z18495A: HVAC heater control solenoid assembly 7T4Z18476A: heater core assembly VC3B: anti-freeze top off R&R HVAC module, heater core, and trans cooler valve The trans cooler valve, or heater control solenoid assembly, or whatever you want to call it, was the root cause. It was about $100...
  4. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    Finally got the car back today!! All said and done, I paid $1523 out the door. That included replacing both blend door actuators (not the problem), replacing the HVAC control module (not the problem), replacing the clogged heater core (not the real problem), and replacement of a valve (real cause of the problem). They had to pull the dash completely apart, and in the process, broke the trim around the touch screen, which is about $500 to replace (at their cost). So, all said and done, the job was about $3k total, but because they misdiagnosed the problem TWICE and had the car for 2 weeks, they gave me a $750 discount, and are covering the $500 broken plastic piece. Long story short, I spoke directly with the technician. Apparently there is a valve connected to a hose that goes into the transmission. If that valve fails, it lets debris into the heater core, which causes it to clog. I'm not really sure of how the design works, but essentially a $100 part fails, which causes a $3k repair. Seems like a bad design to me. All in all, the dealership took care of me when it came to final cost, considering the multiple failed attempts at properly diagnosing the problem, and breaking interior pieces along the way.
  5. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    Well...they called back yesterday and said even with the new HVAC module, it's blowing intermittent heat. So, as suspected, they are saying the heater core is clogged. I've already paid $430 for replacement of blend door actuators and the HVAC module. They are saying it's going to be an additional $1059. Does that seem about right? Or am I getting bent over a barrel? I know the dash has to come out, so it's time consuming, but if that's what is required to be done, I'm ok with paying that, but hope they aren't taking advantage of me since THEY misdiagnosed the problem after I told them I changed the blend doors and reset the system.
  6. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    They called back yesterday and said the HVAC module itself is bad. They are going to order it, and replace on Monday. I'll let yal know if that cures it...
  7. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    UPDATE: Took car by dealership this morning. Told them that I already changed the blend door actuators and reset the system multiple times. They called around noon and said the blend door actuators are bad. I told them I highly doubt that but according to them, their diagnostic tool said that both actuators had faults and that the system couldn’t be reset until they were changed. I show up after work and they said it’s all fixed. I paid almost $500 dollars and NO CHANGE!!!! I went back in and they said that 2 different technicians checked it. I told them to come out and see for themselves. They said they’d figure it out tomorrow.
  8. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    My wife came home for lunch, and I had her keep the car running. I checked the hoses going into the heater core. The bottom hose is extremely hot to the touch, and the upper hose is only luke warm. I'm not sure what the orientation of inlet vs outlet is, but does this tell me anything? Of note, still no heat, and when I turn the temperature all the way up to HI, the airflow seems to become restricted and doesn't change temperature.
  9. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    Coolant level right on the mark where it should be. Engine temp right in the middle once up to temp and stays there. No overheating issues.
  10. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    Well, stopped by the auto parts store and picked up some new blend door actuators. Installed both of them. No change!!! So, I pulled them back out, and had my wife sit in the car while I manually operated the linkage. To my surprise, no change in temperature!!! The only thing that seemed to change was the amount of airflow, but the temperature didn't change any regardless of where the linkage was. So, unless my Edge is the only one built that way, then something else is wrong. Those blend doors didn't do anything for the temperature. So, my problem must be further upstream. Thoughts?
  11. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    It's odd.....so it's like they aren't calibrated correctly to the desired temperature. For example, after doing the factory reset, I turned the system off, and then turned it back on. For the first few seconds it blew extremely hot air, like I expected, then it turned cold. So, in my mind, the actuators are initially at the correct setting, then adjust themselves incorrectly. The actuator just listens to commands from the HVAC system right? It's not like they are binding...they are just moving to the incorrect position. I've done the factory reset several times, but is there a calibration mode? Thoughts?
  12. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    Welp, back to only cold air today. So, resetting the blend doors didn't last. What would be the next step? Obviously they work physically, but they aren't moving like they should when the temperature is turned up to warm.
  13. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    Ok, so the reset didn't seem to do anything. However, I unplugged both actuators with the car off, then started the car, then shut it off, plugged them back in after 2 minutes of the car being off, and started it back up, and now it seems to work. Hopefully this is a long term fix...
  14. vtchopperdude

    2014 Edge Limited No Heat

    I am able to get my HVAC to reset, but it's still not blowing HOT air when on max temp. It's only luke warm. I do notice that as I turn the heat up, less and less blows out of the passenger side, and the drivers side only remains luke warm. Is this a blend door issue, on both sides?? This is my wife's daily driver, and she just uses the butt warmers when it's cold, and doesn't really use the heat. But when we took a trip a few weeks back I noticed that the air wasn't really warm, even on max setting. So, having done the HVAC reset multiple times, what am I looking at? Blend door replacement? When the system is resetting itself, I hear the actuators moving, and nothing sounds like it's binding. I also checked the cabin filter and it was fairly clean.
  15. vtchopperdude

    blend door actuator location?

    A few weeks ago we started having issues with our air conditioning. When I turn the heat all the way up, the driver side blows cold and the passenger side blows somewhat hot. Is that an issue with just the driver side, or both?
×